Center za nadzor bolezni je opozoril prebivalce severnega avstralskega mesta Katherine zaradi 250.000 rastlinojedih netopirjev, ki so se naselili v mestu in bi lahko bili prenašalci posebnega virusa imenovanega Lyssavirus, ki je podoben steklini.

Bolezen se prenaša z ugrizom ali praskami, zato prebivalce mesta pozivajo, naj se čim bolj izogibajo tem živalim. V ta namen so mestne oblasti celo zaprle glavni športni park.

Kolonija netopirjev je prišla najverjetneje zaradi številnih rastlin, ki trenutno cvetijo in predstavljajo vir hrane. John Burke, strokovnjak za divje živali, je njihov prihod opisal kot "sprehod skozi samopostrežno restavracijo.“ Predvideva, da njihov obisk ni povezan s klimatskimi spremembami in ne bo trajal dolgo.

Pojav netopirjev je zakrivil tudi nekaj smrtnih žrtev, kar se ne dogaja pogosto, saj obstaja cepivo, ki zelo dobro deluje. Vodja Centra za nadzor nad boleznimi Vicki Krause je poudarila, kako pomembno je, da si posameznik, če pride do ugriza ali prask, rano takoj izpere in poišče zdravniško pomoč.