Primic Žakljeva je poudarila, da je poslanstvo zveze predvsem v tem, da ljudi preko aktivne promocije zdravega načina življenja seznanjajo s to nevarno boleznijo. Ob tem je izpostavila predvsem posodobljen evropski kodeks proti raku, ki je nastal v okviru evropskega partnerstva, katerega koordinatorka je Slovenija. Kodeks zajema 11 priporočil, preko katerih se lahko ljudje seznanijo s tem, kako lahko sami zmanjšajo možnost obolelosti z rakom oz. kako čim prej odkrijejo to bolezen.

"Misliti moramo ne le na naše pravice, temveč tudi na naše dolžnosti in odgovornosti," je opozorila Primic Žakljeva. Kot je dejala, je treba priporočila udejanjiti tudi v praksi: "To je stvar osebnih vrednost, naše odgovornosti do sebe, do bližnjega in do družbe." Zbrane na slavnostni seji, na kateri je zveza podelila priznanja zaslužnim sodelavcem društev, je nagovoril tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Pohvalil je delo članov društev, ki je po njegovih besedah v veliki meri vezano predvsem na prostovoljnost. Ob tem je poudaril, da je pomembno predvsem pravočasno iskati in zmanjševati število ljudi, ki bi lahko zboleli za rakom tudi v nadaljnjih letih.

"Ministrstvo poskuša več pozornost nameniti današnji zdravi populaciji in na ta način podaljšati interval zdravega obdobja življenja v čim poznejša leta," je poudaril Gantar. Ob tem je izpostavil, da se v Sloveniji srečujemo s povečanim številom obolenj za rakom, kar je po njegovih besedah glede na podaljšano življenjsko dobo sicer pričakovano. Minister za zdravje je ob tem še dejal, da bodo na ministrstvu skušali vplivati predvsem na to, da bi bilo obolelosti z rakom čim manj oz. da bi jo hitreje odkrivali. Izrazil je prepričanje, da bodo prav skupaj z zvezo slovenskih društev za boj proti raku v prihodnje še uspešnejši, kot so bili doslej.