Celotni prihodki UKC Maribor v letu 2011 so znašali nekaj več kot 176 milijonov evrov in so bili za 1,7 odstotka višji od dohodkov leto prej. Odhodki so v letu 2011 znašali 177 milijonov evrov in so bili za 2,4 odstotka višji od dohodkov v letu 2010.

Po besedah Pivca so uspeli "obvladati" stroške dela, "rak rana" pa so stroški materiala, ki so znašali skoraj 56 milijonov evrov, kar je skoraj štiri odstotke več kot v letu 2010. Višji so bili tudi stroški storitev, tako zdravstvenih kot nezdravstvenih.

Za investicije so namenili 10,3 milijona evrov, število zaposlenih pa se je povečalo za 3,6 odstotka. Po navedbah vodstva zavoda so zaposlovali predvsem zaradi širitve dejavnosti ali nadomeščanja bolniških in porodniških odsotnosti.

Čeprav so imeli člani sveta zavoda nekaj pripomb glede oblike in sestave letnega poročila, med drugim so pogrešali podatke o zunanjih svetovalnih storitvah, tožbah in plačah uprave, so ga na koncu sprejeli. Niso pa odločali o programu dela in finančnem načrtu za leto 2012, saj je predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne izpostavila, da ga je bolje sprejemati po sprejetju rebalansa državnega proračuna.

Na predlog Mahnetove so se člani sveta zavoda danes seznanili s poročilom o strokovnem izpopolnjevanju zaposlenih v UKC Maribor. Po besedah pomočnice direktorja Silve Hrastnik imajo trenutno aktivnih 131 pogodb za doktorski študij v skupni vrednosti 644.000 evrov, poleg tega je bilo od leta 2006 že zaključenih 37 doktoratov.

"Glede na to, kakšna sredstva se za to namenjajo, bi bilo korektno, da se o tem redno obvešča svet zavoda, hkrati bi bilo treba jasneje določiti pravila, kateri študiji so v interesu kliničnega centra," je dejal član sveta zavoda Lojze Grobelnik. "Izobrazba je v prvi vrsti zasebna dobrina, zato se mi ne zdi korektno, da so čisto vsi stroški izobraževanja kriti iz javnih sredstev," pa je dodala Mahnetova.

Oba sta bila zelo kritična tudi do doktorata Gregorja Pivca, ki se je v zadnjem času velikokrat omenjal v medijih. Grobelnik je celo predlagal svetu zavoda, da Pivcu naloži povračilo stroškov za oblikovanje, lektoriranje in vezavo v višini 700 evrov, ker mu je plačilo teh stroškov odobrila Pivčeva podrejena, strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko.

A večina članov sveta zavoda se je po dolgi razpravi in podrobni predstavitvi pomena in razsežnosti svojega doktorskega dela s polnim vozičkom literature in drugih dokumentov s strani Gregorja Pivca opredelila, da počakajo, kako bo o zadevi presodila protikorupcijska komisija. So se pa vsi strinjali, da bi Pivec moral v tej zadevi ravnati bolj previdno. "Kot direktor se je treba zavedati, da so pravice, a da se nanje v javnosti gleda drugače kot na pravice ostalih zaposlenih," je pripomnila Štefka Presker.

Da se odločitev prepusti protikorupcijski komisiji, se je strinjal tudi Pivec, ki je poudaril, da je bil deležen enakih pravic kot ostali zaposleni v UKC Maribor. Slednji je sicer v zadnjih šestih letih namenil za strokovno izpopolnjevanje zaposlenih skupno okoli 1,2 milijona evrov.