Ultravijolične lučke so v vodarni sicer napeljali že konec februarja. Kot je povedal Šibenik, je modul sestavljen iz posebnih žarnic, ki sevajo žarke na valovni dolžini 254 nanometrov in uničijo 99,9 odstotka vseh mikroorganizmov. "Naprava deaktivira DNA in RNA mikroorganizmov, jih uniči, da se ne morejo razmnoževati," je pojasnil Šibenik.

Čeprav so investicijo, ki je stala 110.000 evrov, načrtovali že lansko leto, se je po mnenju Šibenika njena nujnost pokazala ob nedavnem onesnaženju pitne vode v vodovodnem sistemu Postojna-Pivka. "Zdaj bomo lahko še bolj poskrbeli za varnost pitne vode," je poudaril.

V podjetju Kovod pa skupaj s sodelavci Inštituta za raziskovanje krasa Postojna ugotavljajo, kdo je decembra lani onesnažil pitno vodo. "Našli smo nekaj točk, kje so bile snovi odložene v naravi, in upamo, da bomo lahko ugotovili, od kje so prišle," pravi Šibenik in dodaja, da nameravajo proti neznanemu storilcu vložiti kazensko ovadbo. Kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, ki je septembra lani izlil večjo količino neznane snovi v čistilno napravo Hruševje, pa so že vložili.