Raziskovalca in predavatelja na Univerzi Columbia iz New Yorka v ZDA sta ob sodelovanju Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in Mestne občine Koper povabila Univerza na Primorskem (UP) in Slovenski center za raziskovanje samomora, ki deluje kot samostojna enota znotraj Inštituta Andrej Marušič.

Glavni razlog za Mannov obisk Slovenije je tudi njegovo poznanstvo s pokojnim Andrejem Marušičem, ki je bil pobudnik ustanovitve omenjenega centra.

Kot navajajo na UP, Mannovo področje raziskovanja zajema bionevrološki vidik preučevanja samomora. V sklopu svojega obiska je v predavanju z naslovom "Preprečevanje samomora s pomočjo znanosti: upoštevanje genov in okolja" predstavil izsledke raziskav genetskih dejavnikov tveganja za samomorilno vedenje in prikazal preplet teh z ostalimi dejavniki.

Mann je ob robu svojega predavanja za STA povedal, da samomor ne predstavlja normalnega odziva na stres, pač pa do njega pride, ko je oseba s psihično boleznijo oz. nagnjenostjo k samomorilnemu vedenju soočena z nekim travmatičnim dogodkom, ki povzroči veliko emocionalno bolečino. Zaradi tega oseba izgubi upanje na pomoč ali izboljšanje svojega stanja.

Ob tem je pomembno vedeti, da je samomorilnke misli in čustva mogoče zdraviti, opozarja Mann, seveda ob predpostavki, da je oseba s težavami pripravljena obiskati strokovno pomoč psihiatra ali psihologa. K taki rešitvi pa ga morajo spodbujati tudi prijatelji in družina, dodaja Mann.