Na seji so obravnavali letno poročilo UKC za leto 2011, delovno različico strokovnega poročila za lansko leto in poročilo o popisu za 2011. Po besedah Vrhunca izgube ne bi bilo, če bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) plačal vse priznane programe, ki jih izvaja UKC. "Teh programov je za 14,5 milijona evrov," je dejal.

Kot je povedal Vrhunec, so izgubo zmanjšali zaradi dobljenih tožb v zvezi s plačami, glavni ukrep pa so bila pogajanja z nekaterimi dobavitelji, od katerih so prejeli dobropise za leto 2011. "Izkazalo se je, da smo imeli nekaj tudi na zalogi," je dejal. Na vprašanje o rezervah za letošnje leto je odgovoril, da to zanje pomeni, da ZZZS pokrije vse tiste storitve, ki jih opravljajo za njihove zavarovane osebe. "Če imamo pokritje vseh teh storitev, potem klinični center posluje brez izgube," je pojasnil. Povedal je še, da letna pogodba z ZZZS za letošnje leto še ni podpisana.

Vrhunec je komentiral tudi nabor možnih interventnih ukrepov, ki so jih pripravili v strokovni službi ZZZS. Njegovo osebno mnenje je, da zdravstvo v kriznih razmerah prinaša dodano vrednost, državljani pa so tudi v kritičnih časih enako bolni, zato se jim ne sme jemati socialnih pravic, ki so bile v preteklosti že dogovorjene.

Predsednica sveta UKC Elda Gregorič Rogelj pa je po seji povedala, da izguba UKC v lanskem letu ne presega niti odstotka celotnega prihodka UKC. Po njenih besedah je svet ocenil, da bi moral UKC glede na velikost svojega poslovanja v letu 2011 na nekaterih segmentih stroškov poslovati skrbneje. "Ocenili smo, da bi lahko z nekoliko bolj stroškovno učinkovitim poslovanjem zmanjšal nekatere vrste stroškov, predvsem stroške nezdravstvenih storitev, tudi stroške določenih materialov, ki se ne bi odrazili na procesih zdravljenja," je pojasnila.