S prvotne lokacije v bližini izolske bolnišnice se je vodstvo Zdravstvenega doma (ZD) Koper decembra lani zaradi neustreznosti prostorov odločilo za selitev prehospitalne enote (PHE) v Koper, kar je povzročilo precej hude krvi med obalnimi zdravstvenimi domovi. Potem ko je dogovor o selitvi PHE nazaj v Izolo v zadnjih mesecih kljub napovedim nekajkrat splaval po vodi, naj bi bil zdaj dogovor vsaj na načelni ravni dosežen.

Tako je predstavnik ministrstva za zdravje Peter Bohinec pojasnil, da so se na današnjem sestanku vsi strinjali, da so prostori, ki jih za delovanje PHE ponuja bolnišnica, sicer potrebni preureditve, a ustrezni. Tako so sklenili, da bo ZD Koper prostore uredil v skladu z minimalnimi pogoji za pričetek delovanja PHE na novi lokaciji.

Ob tem je bil direktor ZD Koper Matevž Ravnikar ponovno kritičen, češ da so dobili "prazno škatlo v kleti", saj manjkajo številne inštalacije, od elektrike do telefona. Ker gre za relativno velik vložek z njihove strani, pa se Ravnikar sprašuje, za koliko časa vlagajo sredstva in kaj bo s temi prostori po izgradnji skupne urgentne službe.

Bohinec je sicer navedel, da bodo z deli za izgradnjo prostorov urgentne službe začeli predvidoma jeseni oziroma spomladi 2013, za gradnjo pa bodo črpali evropska sredstva.

Ker se hočejo v ZD Koper pri investiciji zavarovati, bosta zdaj pravni službi ministrstva in zdravstvenega doma pripravili najemno pogodbo. To bo nato na seji 9. marca preučil svet ZD Koper in predvidoma dal zeleno luč za adaptacijo prostorov.

Po najboljšem scenariju bi to pomenilo, da bo selitev PHE mogoča v mesecu dni, je ocenil Ravnikar. Direktor ZD Izola Evgenij Komljanec, po mnenju katerega bi se prostore realno dalo urediti v dveh tednih ali manj, pa je kljub vsemu skeptičen: "Bojim se, da se bo tudi tokrat kaj zapletlo in da do selitve ne bo prišlo letos."

Ob tem je Komljanec poudaril, da znesek 40.000 evrov ne bi smel biti problematičen ter da ne gre za to, da bi bil ZD Koper ob denar. Gre namreč za denar zdravstvene zavarovalnice, ki ga bodo vložili "v skupno dobro pacientov", je dodal.

Direktor Splošne bolnišnice Izola (SBI) Jani Dernič pa je glede očitkov na račun bolnišnice poudaril, da SBI ni nosilec dejavnosti PHE in da sami nimajo s selitvijo ničesar. Po njegovih besedah so se v tem času izpostavili, ker so pripravljeni pomagati pri selitvi PHE v Izolo, saj prostori SBI predstavljajo edino strokovno upravičeno lokacijo.