"Na odlog operacije je vplivalo več dejavnikov - tudi velika zasedenost kirurga Ardebilija, ki bolnice Irene Volkner ni ocenil kot nujnega primera," je na današnji novinarski konferenci povedal svetovalec strokovne direktorice UKC in predsednik komisije v strokovnem nadzoru Janez Remškar.

Poleg tega so v nadzoru ugotovili, da je bila komunikacija z bolnico slaba, saj ji niso natančno pojasnili stanja njene bolezni in vzrokov za odlašanje z operacijo, je dejal.

Nepojasnjen odmik

"Klinična diagnoza je bila postavljena takoj, že ob prvem srečanju je bila načrtovana in obljubljena tudi pravilna terapija, operacija," je poudaril Remškar. Vendar je nato po njegovih besedah prišlo "do večmesečnega, bolnici nepojasnjenega odmika operacije".

Po njegovih besedah je sredi decembra lani, ko je bila zbrana ustrezna zdravstvena dokumentacija, konzilij nevrokirurške klinike ugotovil, da je tudi zaradi razraščanja tumorja najbolje bolnico napotiti v tujino. Bolnica je bila 13. februarja sprejeta na nevrološko kliniko v Tübingenu, kjer so jo uspešno operirali.

Izrazili obžalovanje

V komisiji po Remškarjevih besedah menijo, da je nujno postaviti jasno klinično pot za obravnavo tumorjev lobanjske baze, o tem, kdaj in na katerem mestu bo v čakalni vrsti posamezen bolnik s kompleksnim tumorjem, pa mora odločiti konzilij.

V UKC Ljubljana izražajo obžalovanje, da potek obravnave bolnice s tumorjem lobanjske baze ni bil ustrezen, je poudaril Remškar.

Pravni zastopnik bolnice Andrej Pitako je dejal, da Volknerjeva glede na uspešen potek zdravljenja v Nemčiji ne bo vložila kazenske ovadbe. Vendar pa meni, da bi moral interni nadzor izpostaviti "odgovornost zdravnika, ki ji je decembra 2010 povedal, da jo bo operiral naslednji teden".

Javno opravičilo

Seyed Yousef Ardebili obžaluje, "da je prišlo do neljubega zapleta pri zdravljenju gospe Volkner". "Tudi javno se ji iskreno opravičujem in sem vesel, da dobro okreva po operaciji," je specialist nevrokirurg zapisal v izjavi, ki so jo poslali iz UKC Ljubljana.

Kot poudarja, bo spoštoval in izvajal vse naložene ukrepe iz strokovnega nadzora. "Zagotavljam, da se neljubi zaplet ne bo ponovil," je zapisal.

Glede nekaterih navedb v javnosti o domnevnem jemanju podkupnin pa pojasnjuje, da nikoli ni zahteval in prejel podkupnine, da bi pregledal ali operiral katerega koli bolnika. "Ker imam zelo dolgo čakalno dobo v UKC Ljubljana, pa sem verjetno kateremu od pacientov, ki je želel biti pregledan takoj in z izrecno željo, da ga pregledam jaz, povedal, da lahko pride k meni v samoplačniško ambulanto, saj sem z dovoljenjem UKC Ljubljana delal tudi v samoplačniških ambulantah in tudi operiral," je navedel.

"Rad delam in operiram in rad bi pomagal vsem bolnikom, a žal to zaradi organizacije dela in omejitve programa s strani financerja ni mogoče," je zapisal.