Njihovi jajčniki vsebujejo matične celice, iz katerih lahko v laboratoriju "spontano" nastanejo nezrela jajčeca, je pokazala ekipa ameriških znanstvenikov.

Prevladujoče prepričanje je (bilo?), da imajo ženske končno število jajčec, ki jih je čedalje manj in so vse slabše kakovosti, dokler ne pride do menopavze.

Toda odkritja, objavljena v publikaciji Nature Medicine, bi lahko vse to postavila na glavo. Akademiki so uspeli identificirati in izvleči človeške matične celice, ki jih lahko v laboratoriju razvijejo v nezrela jajčeca (oocite).

S pomočjo ovarijskega tkiva, ki so ga vgradili v miši, so te oocite uspeli spremeniti v zrela jajčeca. Znanstveniki so pri svojem delu ves čas uporabljali mišje matične celice, pokazali pa so tudi, da je takšne vrste celic nato mogoče tudi oploditi in ustvariti zarodke.

Dr. Jonathan Tilly, ki je vodil akademike s Splošne bolnišnice v Massachusettsu, je povedal, da študija "odpira vrata neslutenim tehnologijam, s katerimi lahko premagamo neplodnost pri ženskah in morda tudi podaljšamo čas delovanja jajčnikov. Mislim, da to odpira možnost, da nekoč v prihodnosti pridemo do točke, ko bomo imeli neomejeno zalogo človeških jajčec".