V nadškofiji Ljubljana je skupaj s koprsko škofijo 16 bolnišnic s približno 4000 posteljami. V mariborski nadškofiji, ki vključuje še škofijo Celje in Mursko Soboto, pa je 11 bolnišnic, ki imajo skupaj okoli 3700 bolniških postelj, je dejal Šlibar.

Povedal je, da je v slovenskih bolnišnicah na zdravljenju okoli 7700 bolnikov, za njih pa skrbi 36 bolniških duhovnikov. Večina teh duhovnikov pa dela na župnijah, je dodal Šlibar.

V 22 bolnišnicah so tudi kapele, v katerih so maše po urniku. Ta pa je odvisen od velikosti bolnišnice in možnosti obiska, je še pojasnil Šlibar.

Po besedah bolniškega kurata iz celjske škofije Andreja Urbancla, v bolnišnicah duhovnik bolnike obiskuje, se z njimi pogovarja in jim omogoči prejem zakramentov. "Bolniki lahko duhovnika pokličejo tudi sami. Če tega ne zmorejo, ga pokličejo njihovi svojci ali bolnišnično osebje," je pojasnil Urbancl.

"Vstani in pojdi!"

Letošnji 20. svetovni dan bolnikov, ki bo v soboto, 11. februarja, bo letos potekal pod geslom "Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila" je povedal ravnatelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja Jože Štupnikar. Ob tem je dodal, da bo podgeslo svetovnega dneva bolnikov "Blagodejna milost zakramentov ozdravljanja".

"Vsebina letošnjega svetovnega dneva družbo Cerkev sili k razmišljanju, iskanju možnosti in konkretizacije celostnega pristopa pomoči in zdravljenja bolnikov," je na novinarski konferenci poudaril Štupnikar.