Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, so z ukrepi, ki jih vodijo v zadnjih letih, med drugim tudi z novo objavljenim pravilnikom o cenah zdravil, trg z zdravili skušali optimizirati, zato bi težko sprejeli Salusovo razlago, da so v neenakopravnem položaju.

"Je pa res, da omenjeno še ne pomeni, da na trgu morda ne prihaja do anomalij z vidika omejevanja konkurence, kar bi seveda moral preveriti varuh konkurence," so zapisali.

Ob tem izpostavljajo, da je Salus veletrgovec, njegovo dejavnost pa opredeljuje zakon o zdravilih, pri čemer zakon določa, da veletrgovec zagotavlja stalen in ustrezen izbor zdravil, s katerimi zadošča zahtevam posameznega geografskega področja. V primeru, da bi Salus odklonil dobavo zdravil lekarni, bi s tem utegnil kršiti omenjeno odločbo, za ugotavljanje česar pa je prisojno farmacevtsko nadzorstvo Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, so še zapisali.

Direktor Salusa Miha Lavrič je sicer na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so sodelovanje z Lekarno Ljubljana prekinili zaradi njenega neposlovnega ravnanja, hkrati pa je opozoril, da zaradi podjetja LL Grosist, ki oskrbuje Lekarno Ljubljana in je tudi v njeni lasti, niso v enakopravnem položaju na trgu. Zagotovil je, da bo Salus še naprej nemoteno oskrboval slovenski trg zdravil, Lekarni Ljubljana pa bo še vedno dobavljal tista zdravila, za katera so edini dobavitelj.

V javnem zavodu pa zavračajo Salusove obtožbe in pravijo, da gre za neupravičeno prekinitev poslovnega sodelovanja. Kot zatrjujejo, jim je Salus konec novembra poslal predlog poslovnega dogovora za leto 2012, kjer so jim grozili s pogodbeni kaznijo, če ne bi pri njem nabavili določene vrednosti zdravil.