Zaradi rakavih obolenj po podatkih organizacije letno umre 7,6 milijonov ljudi po svetu, kar je okoli 13 odstotkov vseh smrti. Kot so zapisali na IVZ, so v svetu za približno 30 odstotkov vseh smrti zaradi raka krivi visok indeks telesne mase, pomanjkanje sadja in zelenjave v prehrani, premalo telesne dejavnosti ter uživanje tobaka in alkohola. Ogroženost za rakavim obolenjem se lahko poleg opustitve nezdravih navad zmanjša tudi z rednim udeleževanjem presejalnih pregledov v programih kot so ZORA, DORA in SVIT, so zapisali.

IVZ sicer vodi evropsko partnerstvo za boj proti raku EPAAC, ki naj bi z ukrepi preventive in drugimi ukrepi obvladovanja raka pripomogel k zmanjševanju pojavnosti novih primerov raka v državah članicah Evropske unije za 15 odstotkov do leta 2020. V okviru projekta načrtujejo aktivnosti na področjih sistematične promocije zdravega življenjskega sloga in preventive, presejalnih programov za zgodnje odkrivanje, prepoznavanje in uveljavljanje dobrih praks pri zdravstveni oskrbi, koordinacije in sodelovanja pri raziskovanju ter izmenjavi informacij.

Mednarodna zveza za boj proti raku pa letošnji svetovni dan boja proti raku obeležuje pod geslom Skupaj zmoremo, s čimer poudarja pomen medsebojnega sodelovanja posameznikov, organizacij in vlade, kar bi lahko pripomoglo k načrtovanemu 25 odstotnem zmanjšanju števila prezgodnjih smrti zaradi raka in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni po svetu do leta 2025, so na IVZ še zapisali v sporočilu za javnost.