Ker je sistem velik, so se v Kovodu iz preventivnih razlogov odločili, da bodo naredili še dodatno analizo vode na celem sistemu, še zlasti pa na delu v Zagorju pri Pivki. Rezultati teh analiz bodo predvidoma znani v petek, so navedli v sporočilu za javnost. Dodajajo, da je zaradi tega vodo za prehrambene namene treba do preklica prekuhavati.

Vzrokov za onesnaženje vode še niso odkrili. Predvidevajo pa, da gre za splet več okoliščin, tako deževja v decembru, kompleksnosti kraškega terena ter dogodkov, povezanih z lanskim izlivanjem gnojnice in odlaganjem neznanih snovi v regiji.

"Našteto nakazuje na nujnost sprejetja uredbe o vodovarstvenih pasovih na območju občin Postojne, Pivke in Cerknice, ki je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor. V prihodnje se podobne težave namreč lahko spet ponovijo," navajajo v Kovodu.

Na območju občin Postojna in Pivka so 20. decembra lani v vodi zaznali povečano prisotnost parazitov kriptosporidija in giardije, zato so v podjetju Kovod preventivno izdali ukrep prekuhavanja vode. Tistim, ki so zdravi, voda, v kateri sta bila parazita, ne bi povzročala večjih težav, a neprekuhana voda bi občutljivim, kot so bolni, starejši od 65 let in otroci, povzročila prebavne težave.