Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Darinka Klemenc je povedala, da pozorno spremljajo dogajanje v zdravstvu, ker se jih bodo najbrž spremembe in nova vlada, ki se oblikuje, zelo dotikala. Združenje dejansko po njenih besedah predstavlja glas strokovne civilne družbe, znotraj katerega deluje enajst regijskih strokovnih društev in 31 strokovnih sekcij.

Pravijo, da se zavedajo resnosti stanja v državi, ki ni izolirano od EU. "Apeliramo tudi na zdravstveno politiko, da je treba biti pozoren, da ne moremo ravno pri zdravstvu in sociali najbolj varčevati - pri tem, da vemo, da se vreča denarja v državi na splošno zmanjšuje," je dejala Klemenčeva.

Država naj bo pozorna, da se ne začne najbolj varčevati ravno pri bolnikih, poziva. Če se varčuje pri medicinskih sestrah, se varčuje tudi pri bolnikih, je opozorila.

V register je zdaj vpisanih okrog 19.000 medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, vlog pa je okrog 20.000.

Podpredsednik zbornice - zveze Peter Požun je dejal, da so že v predvolilnem času vsem političnim strankam poslali njihov pogled na nadaljnji razvoj zdravstvenega varstva v Sloveniji. Področje zdravstvene in babiške nege ima pomembno vlogo v ohranjanju zdravstvenega sistema, pravi.

"Zato pričakujemo, da bo bodoči minister to ustrezno prepoznal in da bomo že kmalu po imenovanju v DZ imeli konstruktiven sestanek, na katerem bodo predstavili, kako lahko prispevajo k vzdržnosti zdravstvenega sistema v Sloveniji," je poudaril. Želja je, da v tem mandatu dobijo samostojen zakon o zdravstveni in babiški negi v Sloveniji.

Predsednica strokovne sekcije babic Anita Prelec je poudarila, da je v registru vpisanih okoli 700 babic. "Naša želja je, kar smo tudi zapisali v strategiji razvoja ginekološko porodniške službe do leta 2020, da vidimo naš poklic kot kontinuiran model, ki skrbi za zdravo žensko in nosečnico," je dejala.