Na božični večer so zdravniki povedali, da Lori morda trpi za Tourettovim sindromom, boleznijo, ki povzroča neprostovoljne fizične in vokalne tike, v manjšem številu primerov pa tudi nenadzorovano preklinjanje. Nihče pa ne ve, zakaj se v tako majhni skupnosti ta sindrom zdaj tako hitro širi.

Petnajst od sedemnajstih najstnikov, ki kažejo podobne simptome kot Lori (od tega 16 deklet in en fant), obiskuje srednjo šolo LeRoy, v newyorškem okrožju Genesee. Ostali dve dekleti sta iz približno 400 kilometrov oddaljenega Corintha v okrožju Saratoga. Zaenkrat še ni znano, ali obstaja med tema dvema skupinama kakršnakoli povezava.

Konverzijska motnja ali Tourettov sindrom?

Nekateri zdravniki menijo, da imajo vsi najstniki konverzijsko motnjo, nevrološko težavo, ki učinkuje na motorične funkcije. Simptomi včasih vključujejo trzljaje, odrevenelost, slepoto in paralizo. Psihiatri verjamejo, da se ta motnja pojavi zaradi težav oz. stresa v življenju pacienta, ne pa zaradi kakšnih zunanjih patogenov oz. kemijskih substanc.

Morda pa to ne bo držalo, Lori so že postavili diagnozo – Tourettov sindrom in ne konverzijska motnja, vzroka, ki bi zakrivil tako široko razširjeno motnjo, pa niso identificirali. James Dupont, njegova hči ima enake simptome kot Lori, ne more verjeti, da ni nobenega fizičnega vzroka: "Dekleta obolevajo ena za drugo. Samo čez konec tedna smo dobili štiri nove primere."

Tourettov sindrom po drugi strani povzroča simptome, kot jih kaže Lori na posnetku – nenadzorovani trzljaji mišic in nenadzorovan govor se kažejo v gibih rok in glave ter nenavadnih glasovih. Lahko se pojavi tudi coprolalia, nenadzorovano preklinjanje, vendar pa je to redkost in nihče od obolelih newyorških mladostnikov ne kaže takšnih simptomov.

Trzljaje težko zadržuje

Lorijina bolezen močno vpliva na njeno življenje. V šolo se ni vrnila, vsakokrat ko zapusti hišo, ljudje strmijo vanjo. In če poskuša zadržati trzljaje, se to "nabira" in nazadnje "eksplodira iz nje", kar povzroča tudi bolečine. Sicer pa študije kažejo, da simptomi z leti oslabijo, vendar pa nikoli popolnoma ne izginejo.

Znanstveniki verjamejo, da se sindrom pri otrocih razvije tako zaradi genskih kot tudi okoljskih dejavnikov. V primerih sedemnajstih otrok ni zaenkrat še nihče našel zanesljive povezave med njimi. Edina vez je, da nekatera dekleta skupaj trenirajo softball.

Strokovnjake poslala tudi Brockovicheva

Ameriški zdravstveni inštituti zdaj nameravajo začeti preiskavo. Celo slavna Erin Brockovich (ki jo je v filmu upodobila Julia Roberts in za vlogo prejela oskarja) je poslala ekipo znanstvenikov, ki so zbrali vzorce prsti v okolici srednje šolo LeRoy. Šolski odbor je sicer sporočil, da so možnost infekcije ali zastrupitve že izključili.