Zdravniki s pismom podpore želijo doseči tudi vzpostavitev avtonomnega, strokovno, organizacijsko in ekonomsko transparentnega programa zdravljenja prirojenih srčnih napak pri otrocih v UKC ter upoštevanje sklepov in izvedbo ukrepov interne revizije, ki jih je ta predlagala v zvezi z dosedanjim programom, poroča spletni portal zurnal24.si.

Podpisniki zahtevajo tudi odgovornost tistih, ki so program pripeljali v slepo ulico na škodo kritično bolnih otrok, ter umik lažnih obtožb in podtikanj na račun Tomaža Podnarja, ki je javno opozoril na slabosti programa, še pišejo na portalu.

V UKC so zapisali, da občutljive problematike, kot je program zdravljenja prirojenih srčnih napak v UKC, ni mogoče reševati z javnimi peticijami, pač pa na strokovni ravni znotraj UKC. Vodstvo UKC je po njihovih besedah strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kendo in strokovnega direktorja kirurške klinike Alojza Pleskoviča zadolžilo, da skupaj s sodelavci podata ustrezne strokovne predloge za čim kvalitetnejšo izvedbo programa, so zapisali.

V UKC so povedali, da je bila interna revizija opravljena, sklepi in ukrepi pa bodo realizirani. Dodali so še, da bi si želeli zaposliti odlične kardiokirurge in bi bili veseli, če bi bil kakšen iz tujine pripravljen sprejeti redno zaposlitev. Zato podpirajo in vlagajo v izobraževanje svojih kirurgov, so razložili v UKC.

Časnik Finance je v četrtek namreč poročal, da je UKC Ljubljana izraelskemu kirurgu s področja otroške kardiokirurgije Davidu Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, pri čemer bi se dalo dobiti v EU vrhunskega kirurga za precej nižjo ceno, pa še domače bi hitreje usposobili za samostojno delo. Ob tem so poročali, da Mishaly pri nas ves čas operira brez licence.