Kot so še zapisali na ministrstvu za zdravje, bodo predlog rešitve še ta teden posredovali v postopek odločanja vladi.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je poudaril, da podpirajo vsako rešitev, ki bo prispevala k razrešitvi problematike prenove kliničnega oddelka za hematologijo. Predlog ministrstev je po njegovem mnenju "zagotovo ena od teh možnosti in jo z navdušenjem pozdravljamo". "Skupaj z bolniki upamo, da bo vlada to rešitev obravnavala in potrdila še ta teden. Naredili bomo vse, da čim prej vzpostavimo ustrezne pogoje za zdravljenje naših bolnikov," je zapisal Vrhunec v sporočilu.

Prvo soglasje za najem posojila v višini 11,2 milijona evrov je ministrstvo za finance dalo Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana že jeseni lani, a so kasneje pri pregledu predloga za zadolžitev ugotovili, da obstojijo resni zadržki glede zmožnosti kliničnega centra za poplačilo tako visokega posojila.

V UKC poudarjajo, da bi lahko posojilo odplačali samo iz prihrankov od preventivnih zdravil, ki jih ne bi bilo več treba dajati bolnikom. Na tem oddelku namreč zdravijo bolnike z najbolj intenzivnimi kemoterapijami ter presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe za njihovo zdravje velika nevarnost, zato morajo bolnikom preventivno dajati protibakterijska in protiglivična zdravila.

Na oddelku namreč nimajo ustreznih prostorov za takšne bolnike. Morali bi namreč biti zatesnjeni in opremljeni z nadtlakom, da zrak, ko nekdo vstopi v sobo, odpihne ven in ne noter. Poleg tega mora biti zrak v teh prostorih filtriran, s čimer bi preprečili predvsem glivične okužbe.