Raziskovalci so testiranim, ki so bolehali za raznimi boleznimi, od raka do infekcijskih bolezni, dali na voljo lestvico bolečine od ena do enajst. Ena je pomenilo nič bolečine, enajst pa najhujša možna bolečina.

Kar jih ni presenetilo, je bila ugotovitev, da se je večina odgovorov vrtela okoli številke ena, enajst ali pa na sredini, torej pet. Tisto, kar je bilo šokantno je, da so ženske v vseh primerih pri različnih boleznih navajale vsaj eno stopnjo bolečine več kot pa moški.

''Nikakor nismo pričakovali tako jasnih razlik v vseh boleznih, kjer so ženske vedno poročale o bolečini, stopnjo višji, kot pa moški,'' je dejal raziskovalec Butt. Seveda se lahko poročila razlikujejo od posameznika do posameznika, saj si vsak ''prag tolerance'' razlaga po svoje, a dejstvo, da je celoten spol poročal enako, močno namiguje na to, da je efekt preprosto resničen.

Razliko razlagajo z različnimi stvarmi, za začetek s hormoni. Obstajajo razskave, ki so pokazale, da estrogen v ženskah pomaga ohromiti receptorje bolečine, kar pomeni, da pomaga ženskam prenašati večje ravni bolečine. Vseeno pa to pomeni, da so zanjo bolj dovzetne med časom v menstrualnem ciklusu, ko so nivoji estrogena v krvi najnižji.

Raziskovalci pa trdijo, da morda to nima nobene zveze z biologijo samo. Moški se morda le zaradi kulturnih stereotipov počutijo primorani biti močni in zato poročajo o manjši količini občutene bolečine, še posebej če jih po tem sprašuje žensko medicinsko osebje.