Nekdanji igralec ragbija in nadvse uspešen korporativni menedžer Tony Nicklinson je imel visokoletečo službo, ženo in dve hčeri, v Dubaju, kjer je živel se je pogosto ukvarjal s padalstvom in plezanjem na mostove.

Zaklenjen

Sedem let nazaj je doživel kap, ki ga je za vedno ukleščila v povsem paralizirano telo, njegov um pa pustila povsem nedotaknjen in bister. Danes lahko premika le svojo glavo, ne more govoriti in potrebuje neprestano oskrbo. In želi si umreti.

Tony nekoč. (foto: Ap)

57-letni Tony, ki je bil v svojih zdravih časih pravi ''alfa samec'', ko je dejala njegova žena, pa si hoče  zagotoviti, da bo oseba, ki mu bo pomagala umreti, ostala na svobodi in ne bo nikakor obtožena naklepnega uboja. Za to je Nicklinson zaprosil britansko vrhovno sodišče, da mu izda odlok oziroma zagotovilo, da zdravnik, ki bi mu vbrizgal smrtonosno injekcijo, ne bo obtožen ničesar. Na odločitev sodišča še čaka, pričakuje jo ta teden.

''Večina ljudi, ki si želijo umreti, in so tega fizično sposobni, lahko stori samomor,'' je dejal odvetnik Tonyja, Saimo Chahal. Kar pa ne velja za Nicklinsona, ki ima t. i. sindrom zaklenjenosti, ko je telo negibno, razum pa popolnoma zdrav.

Tony danes. (foto: Ap)

Po britanskem zakonu bi bila vsaka oseba, ki bi Tonyju pomagala umreti, neizpodbitno obtožena umora, za kar je zagrožena dosmrtna zaporna kazen, ne glede na motiv ali okoliščine. Sicer v Veliki Britaniji zaradi pomoči pri samomoru ni bil v zadnjih letih obtožen nihče, a Nicklinson pravi, da ne bo tvegal. Raje bo poskusil spremeniti zakonodajo – iz legalne definicije umora bi rad izključil evtanazijo – kar pa je vsekakor težko dosegljiv cilj.

Pravico imam le v teoriji, ne pa tudi v praksi

Njegovi argumenti so, ko je dejala Emily Jackson, medicinska strokovnjakinja iz Londona, zelo zanimivi. Trdi, da ima pravico do privatnega in družinskega življenja, kot vsi ostali. Od človeškega zakonodajnega sistema bi bilo nepravično, da bi njemu le zaradi njegovega stanja onemogočili izvajanje pravice, ki jo ima v teoriji, ne pa tudi v praksi – pravice do samomora, je pojasnil negov zagovornik.

Je pa ministrstvo za zdravje zaprosilo, da se njegova pritožba izniči, saj v njej pravzaprav prosi za spremembo zakona, kar pa mora storiti parlament in ne sodišče. Nicklinson komunicira preko računalnika, ki zaznava njegove pomežike z očesnimi vekami. Svoje življenje opisuje kot ''dolgočasno, ponižujoče, nevredno človeka in nemogoče''.

Sicer pa je evtanazija od leta 2002 zakonsko dovoljena na nizozemskem, dovoljuje pa zdravnikom, da končajo življenje pacientom, katerih življnenja so ''nemogoča in brezupna'' in ne le smrtno bolnim ljudem, kar vključuje tudi primere kot je Nicklinson. Švica dovoljuje samomor s pomočjo, zdravnik predpiše smrtonosno količino zdravila, ki jo pacient vzame sam. Evtanazija je legalna še v Belgiji, Luksemburgu in ameriški zvezni državi Oregon.