Ločeni ekipi znanstvenikov iz ZDA in Nizozemske sta načine, kako se lahko ta bolezen lažje prenaša med sesalci, odkrili konec lanskega leta.

Odkritje je sprožilo opozorila, da bi lahko izsledki znanstvenikov prišli v neprave roke, recimo v roke teroristov, in bi izbruhnila pandemija, ki bi povzročila na milijone smrtnih žrtev. Pristojne oblasti v ZDA so zato decembra opozorile, da ključnih ugotovitev znanstvenikov ne bi smeli objaviti.

Nekateri se tudi bojijo, da bi virusi lahko po nesreči "ušli" iz laboratorijev.

Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO) je konec leta sporočila, da so tovrstne raziskave nujne za boljše razumevanje te bolezni, zato je z njimi treba nadaljevati, a pod določenimi pogoji. "Takšne raziskave se dela le po tem, ko so določeni vsi negativni in pozitivni učinki za javno zdravje ter so vzpostavljeni vsi potrebni zaščitni ukrepi za zmanjšanje negativnih posledic," so poudarili.

Znanstveniki so zato v pismu, ki sta ga danes objavili ugledni znanstveni reviji Science in Nature, zapisali, da so se odločili za 60-dnevno prekinitev raziskav, v tem času pa naj bi potekale strokovne razprave o morebitnih tveganjih. "Priznavamo, da moramo mi in ostala skupnost znanstvenikov jasno pojasniti prednosti teh pomembnih raziskav in ukrepe za zmanjšanje morebitnih tveganj, ki iz njih izhajajo," so zapisali. Predlagali so, da bi razprava potekala v mednarodnem forumu.

Okužba s ptičjo gripo se konča s smrtjo v 60 odstotkih primerov. Doslej je za to boleznijo umrlo okoli 350 ljudi, večinoma zaradi neposrednega stika z okuženo živaljo.

Največ smrtnih žrtev so zabeležili v Indoneziji. Največjo nevarnost pa ptičja gripa predstavlja na Kitajskem, kjer je poleg ogromnega števila ljudi tudi največje število piščancev na svetu.