Zakaj je postopek sporen? Prvi korak zahteva odvzem DNK iz oplojenega ali neoplojenega jajčeca ženske, ki bo postala mati otroka. To jajčece se nato vstavi v jajčece druge ženske – darovalke. Potem jajčece, ki je sedaj že sestavljeno iz DNKja dveh žensk, vstavijo v maternico prve ženske – matere, poroča Daily Mail.

V teoriji to pomeni, da bi imel ta otrok tri starše – mati, očeta in darovalko jajčeca. Znanstveniki trdijo, da bi od vseh treh podedoval genetski zapis, ne pa tudi značilnosti, osebnostnih in telesnih, darovalke jajčeca. Postopek je v Veliki Britaniji sprožil ostro debato o tem, ali je to sploh etično sprejemljivo. Kritiki postopka so namreč prepričani, da bi se pri otroku treh staršev lahko razvile genetske bolezni, ki bi ogrozile življenje mnogih nadaljnjih generacij.

Britanski minister za znanost David Willetts je izjavil, da so znanstveniki prišli do pomembnega odkritja, ki bi lahko v prihodnosti celo reševalo življenja. Dodal pa je, da je potrebno natančno in dobro zapisati zakon, ki bo urejal t. i. postopek IVF.