Strokovnjaki predpostavljajo, da več kot polovica žensk včasih trpi za dismenorejo (medicinski izraz za zelo boleče menstrualne krvavitve).

Znanstvena publikacija Human Reproduction je objavila skandinavsko študijo, ki je pokazala, da imajo ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, manj intenzivne menstrualne bolečine. Raziskovalci so spremljali skupine nekaj sto 19-letnic. Nekatere so začele sodelovati v raziskavi leta 1981, druge 1991, ostale pa 2001.

Pet let po prvem splošnem zdravstvenem pregledu in pogovoru so raziskovalci ženske ponovno poklicali, da bi preverili, če se je karkoli spremenilo. "Ugotovili smo, da je velika razlika v intenzivnosti dismenoreje, ki je odvisna od jemanja kontracepcijskih tabletk," razloži Inglea Lindh, ki je vodila študijo.

Sicer je bilo težko natančno opredeliti to razliko v intenzivnosti bolečine, je pa vsaka tretja ženska v skupini, ki je jemala kontracepcijske tabletke navedla, da je intenzivnost upadla z "zelo močne" na "zmerno".

"Boleče menstruacije se redno pojavljajo, še posebej pri mlajših ženskah, kjer za dismenorejo trpi od 50 do 75 odstotkov," razlaga Lindhova. "To ima lahko zelo velik vpliv na življenja žensk, povzroči redne odsotnosti v šoli ali službi ter vsak mesec po nekaj dni ovira njihove dnevne aktivnosti. Učinkovito spopadanje z dismenorejo je pozitivno tako za ženske, ki trpijo za to motnjo, kot tudi za družbo."