Učinek je podoben tistim, ki ga doživljajo starostniki, piše v poročilu, objavljenem 17. januarja v znanstveni reviji Injury Prevenetion. Raziskovalci so dobili vpogled v podatke 344 mlajših odraslih z Nove Zelandije, ki so umrli ali so jih morali hospitalizirati v roku 48 ur od nesrečnega padca. Podatke so nato primerjali s podatki 352 naključno izbranimi posamezniki iz splošne populacije.

Raziskovalci so odkrili, da za tiste, ki so jemali dve ali več zdravili, velja 2,5-kratna povečana možnost poškodbe zaradi nesrečnega padca v primerjavi s tistimi, ki zdravil niso jemali. Bridget Kool z Univerze v Aucklandu je pojasnila, da so se rezultati študije potrdili, tudi ko so v raziskali izničili vpliv ostalih osebnih, družabnih in ostalih dejavnikov, na primer uporaba drog, uživanje alkohola in količina spanca.

Študija je še odkrila, da jemanje zdravil za nižanje krvnega tlaka in/ali holesterola možnost za padec poveča za trikrat. Zdravila za astmo, protivnetna zdravila, steroidi in zdravila proti depresiji pa možnosti za padec ne povečujejo. Ali je povečana možnost za padce povezana z delovanjem zdravil ali je za morda padce kriva prisotnost kakšnih drugih prikritih zdravstvenih težav, ni znano, pravijo znanstveniki.

Padci so glavni globalni vzrok za smrti, večina raziskav o tem vzroku smrti pa se osredotoča predvsem na starejše ljudi in otroke. "Odkritje naznanja potrebo po večji pozornosti na povezavo med predpisanimi zdravili in padcih pri mlajših odraslih, predvsem za odkrivanje vzroka, ali do njih prihaja zaradi zdravil, prikritih zdravstvenih stanj ali kombinacije obeh,“ so v poročilu zapisali znanstveniki.