Ječmen, ki je bogat z beta-glukani, so v Sloveniji poskusno posadili na Gorenjskem v okolici Kamnika ter v Prekmurju. Poskusna polja pa zajemajo okoli pet hektarjev, je še za STA povedal Pravst.

Sestavina reduchol, ki je koncentriran vir beta-glukonov, je sposobna povečati viskoznost v prebavnem traktu. Kot je povedal, je reduchol sestavljen iz zelo dolgih polimernih verig. Te verige pa v vodi nabreknejo in v prebavilih povzročijo zgostitev prežvečene hrane, iz katere se upočasni vsrkavanje holesterola. Na ta način telo izloči več holesterola, je za STA poudaril Pravst.

Ugodna znanstvena ocena, ki jo je ugotovitvi slovenskih strokovnjakov podala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), pomeni izjemen uspeh slovenske znanosti in živilske industrije. EFSA je med številnimi prejetimi vlogami doslej ugodno ocenila le 12 novih zdravstvenih trditev, ki se nanašajo na zniževanje tveganja za razvoj bolezni.