Številne študije, opravljene od 1998 dalje, preiskujejo vlogo parabenov pri pojavu raka na prsih. Kemikalija se namreč obnaša kot estrogen, ta pa je poznan po svoji glavni vlogi pri razvoju, rasti in napredovanju raka na prsih.

Parabene najdemo v izdelkih, namenjenih vsakodnevni uporabi, tudi v kremah, ličilih, penah za britje, zobni pasti, deodorantih. Najdemo pa jih tudi v klobasah, pitah, slaščicah, "obloženih“ oreščkih in ostalih prigrizkih. Zanesljive povezave med parabeni in rakom na dojkah za zdaj še niso uspeli potrditi.

Raziskovalna ekipa pod vodstvom Philippa Darbre z Univerze Reading je pregledala vzorce tkiv, vzetih 40 ženskam, ki so jim med letoma 2005 in 2008 zaradi raka odstranili prsi. Skupaj so zbrali 160 vzorcev, štiri na vsako žensko. V 99 odstotkih vzorcev se je nahajal vsaj en paraben, 60 odstotkov vzorcev jih je vsebovalo kar 5.

Ekipa je še odkrila, da so se parabeni nahajali tudi v tkivih žensk, ki niso uporabljale deodorantov. To pomeni, da je kemikalija v telo vstopila po drugih poteh. Soavtor študije Lester Barr je pojasnil, da je njihova študija potrdila vidik, po katerem ni jasne povezave med parabeni v deodorantih in pojavom raka na dojkah.

"Odkritje, da so parabeni prisotni tudi v telesih žensk, ki niso nikoli v življenju uporabljale izdelka, ki se ga nanese na podpazduho, postavlja vprašanje, kako so te kemikalije vstopile v telo. Vsekakor je treba opraviti nadaljnje raziskave,“ je povedal.