Stativi omogočajo, da imajo zaposleni pri roki vse medicinske priključke, ki jih potrebujejo za nego in zdravljenje novorojenčkov. Soba je namreč namenjena za otroke, ki zaradi izjemne nezrelosti vseh organov potrebujejo aparate za podporo dihanja, neprekinjeno spremljanje vseh življenjskih funkcij, aparate za intravensko hranjenje in inkubatorje z natančnim uravnavanjem temperature in vlage, navajajo na UKC Ljubljana.

S pomočjo stativov, na katerih so ti aparati nameščeni, so na ginekološki kliniki okolje enega malega bolnika ločili od drugega. "Menimo, da bomo s tem, ko imamo vse pri roki, zmanjšali možnost širjenja okužb s enega malega novorojenčka na drugega, znižali število otrok zdravljenih z antibiotiki in skrajšali trajanje hospitalizacije," je ob otvoritvi poudaril vodja službe za neonatologijo ginekološke klinike UKC Ljubljana Janez Babnik. Dodal je še, da imajo ti stativi že vgrajene priključke za računalniško vpisovanje podatkov.

Kot je še povedal, morajo preurediti tudi drugo sobo za intenzivno terapijo novorojenčkov. Osebje ginekološke klinike pa se po njegovih besedah zavezuje, da bo z uspešnim zdravljenjem novorojenčkov, predvsem tistih najmanjših iz vse Slovenije, pripomoglo, da bodo slovenski perinatalni rezultati in kazalci zdravja primerljivi z najboljšimi v Evropi in svetu, so še zapisali v UKC Ljubljana.

Sicer so minuli ponedeljek na ginekološki kliniki odprli tudi prostore, ki so jih na novo uredili za matere nedonošenčkov.