"Debelost je resen problem javnega zdravstva, s katerim se politiki redkokdaj ukvarjajo," je pred aprilskimi predsedniškimi volitvami v Franciji opozoril Dukan. Kot je poudaril, je njegov izobraževalni načrt "dober način, kako najstnike opozoriti na pomen uravnotežene prehrane".

Dukan zanika, da njegov predlog predvideva kaznovanje predebelih otrok. "Nič ni narobe z izobraževanjem otrok o prehrani. Za tiste, ki jim ni treba shujšati, se ne bo nič spremenilo. Za ostale pa bo to motivacija," je pojasnil.

Francija je že sprejela vrsto ukrepov proti vse večjemu problemu debelosti, 1. januarja je tako uvedla davek na sladke pijače. Francija sicer ostaja pri dnu lestvice evropskih držav, kar se tiče debelosti prebivalcev. Po raziskavi Eurostata, objavljeni novembra, ima prekomerno telesno težo 12,7 odstotka Francozinj in 11,7 odstotka Francozov. Na vrhu lestvice so Britanke s 23,9 odstotka predebelih in Maltežani s 24,7 odstotka.

Dukan, ki zagovarja prehrano z visoko vsebnostjo beljakovin, je prodal več milijonov knjig o zdravi prehrani, njegovim napotkom pa sledijo tudi številni slavni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.