Prvi smrtni primer zaradi ptičje gripe na Kitajskem po 18 mesecih je poskrbel za veliko razburjenja. Šlo je za 39-letnega voznika avtobusa z juga Kitajske, pri katerem se je 21. decembra razvila visoka vročina, 25. decembra so ga hospitalizirali, slab teden dni kasneje pa je umrl.

A kot zatrjujejo v omenjenem centru, je njegova smrt posledica okužbe s sevom virusa, ki se ne more prenašati med ljudmi, čeprav je zelo patogen. Poleg tega je bilo v stiku z nesrečnim Kitajcem v stiku okoli 120 ljudi, pa nihče ni razvil kakih sumljivih simptomov. "Zato ni razloga za paniko," so sporočili preko kitajske tiskovne agencije Xinhua.

Ljudje se z virusom H5N1 redko okužijo, če pa že, pa je to vedno posledica stika z okuženo perutnino. Doslej znanstveniki še niso zabeležili prenosa okužbe med ljudmi, vendar pa vse okužbe pozorno spremljajo in upajo, da ne bo prišlo do mutacije virusa, ki bi bil tega zmožen. To bi namreč lahko povzročilo na milijone žrtev med ljudmi, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Okužba s ptičjo gripo se konča s smrtjo v 60 odstotkih primerov. Doslej je za to boleznijo umrlo okoli 350 ljudi. Največ smrtnih žrtev so zabeležili v Indoneziji. Največjo nevarnost pa naj bi ptičja gripa predstavljala na Kitajskem, kjer na podeželju ljudje pogosto živijo skupaj z živalmi. Zadnji primer okužbe z virusom H5N1 so na Kitajskem zabeležili junija 2010.