Poznani načini za zdravljenje mačka imajo po podatkih spletne strani Alcoholism.About.com niso tako učinkoviti, kot ste morda mislili. Velja nasprotno, marsikateri tovrstni načini situacijo le še poslabšajo.

Kroži namreč nemalo mitov in urbanih legend, večina od njih nima nikakršne znanstvene podlage.

Klin se s klinom zbija

Praksa jutranjega uživanja alkohola po prekrokani noči ne deluje. Najhujši simptomi mačka se dogajajo, ko se količina alkohola v krvi približuje ničli, tako je jutranje uživanje alkohola le prestavljanje neizogibnega na poznejši čas. Simptomi so na krajši rok sicer res manjši, a dajanje telesu več alkohola za prebavljanje pomeni večje tegobe kasneje. Dodajmo, da je ena od posledic jutranjega uživanja alkohola le uživanje še večjih količin alkohola, kar lahko povzroči odvisnost.

Črna kava

Kava z ožanjem krvnih žil sicer omili glavobol, a gre za začasno olajšanje, simptomi se bodo namreč vrnili. Treba se je zavedati, da je kofein diuretik, ki telo dodatno dehidrira, s tem pa tudi veča simptome mačka.

Uživanje mastne prehrane

Če pred uživanjem alkoholnih pijač pojeste masten obrok, olja zavarujejo vaš želodec in upočasnjujejo absorpcijo alkohola. To pomagala pri preventivi, maček bo naslednje jutri bolj znosen. Jutranje uživanje mastne prehrane ni dobra ideja, saj bo hrana dodatno razdražila črevesje in želodec.

Uživanje zažganega toasta

Oglje se obnaša kot filter. Aktivno oglje se uporablja kot zdravilo za zastrupitev z alkoholom. A treba je vedeti, da oglje, ki ga najdemo v zažganem toastu, ni enak aktivnemu oglju in v telesu ne opravlja enake funkcije. Izdelke z ogljem, ki jih dobite v lekarnah in specializiranih prodajalnah, namenjene zdravljenju mačka, morate užiti pred pitjem, ne ko se simptomi mačka že začnejo.

Kaj zdravi mačka?

Edino pravi zdravilo za mačka je čas. Če ne užijete nič več alkohola, bodo simptomi izginili v roku od osmih do 24 ur. Spodaj si preberite nekaj ukrepov, ki jih lahko izvedete, da si olajšate neprijetno stanje.

1. Uživanje vode ali rehidracijskih napitkov

Dehidracijski učinki alkohola so krivec za največ neprijetnosti v povezavi z mačkom: glavobol, vrtoglavica. Mačka se boste kar najhitreje znebili z uživanjem velikih količin vode (pazite, nikakor ne pretiravajte!). Obogatene pijače, na primer gatorade, ne bo le olajšal rehidracije, temveč tudi nadomestil s pitjem alkohola izgubljene elektrolite.

2. Protibolečinske tablete

Aspirin ali ibuprofen odpravlja glavobol in bolečine v mišicah, a ju nikar ne zaužijte v primeru bolečin v trebušni votlini ali slabosti. Zdravila so namreč nadloga za prebavni trakt in so lahko krivec za simptome "gastro-mačka“. Paracetamola nikakor ne jemljite v času mačka, saj prisotnost alkohola v metabolizmu spreminja učinkovitost paracetamola. Lahko pa povzroča tudi težave v delovanju ledvic, še posebno naj bodo pozorni posamezniki z ledvičnimi boleznimi.

3. Jajca

Jajca vsebujejo cistein, ki v telesu razbija acetaldehid, zato je njihovo jutranje uživanje zelo priporočljivo.

4. Banane

Alkohol, kot tudi ostali diuretiki, telesa oropajo kalija. Zato le posežite po bananah ali podobni prehrani, napitki in pripravki z visoko vsebnostjo kalija.

5. Juha

Če ne prenesete ideje o uživanju trde hrane, poskusite z govejo ali kurjo juho. Z uživanjem ene od teh boste nadomestili sol in kalij.

6. Sadje ali sadni napitki

Uživanje sadja ali sadnih sokov v času mačka vam bo dalo energijo, nadomestilo vitamine in ostale hranilne snovi, ki so bile porabljene v procesu odstranjevanja toksinov iz telesa.