Dve pomembni strokovni reviji sta ta teden ugotavljali, ali naj objavita izsledke nizozemskih in ameriških znanstvenikov o tem, kako se lahko virus H5N1 prenaša med sesalci. Znanstveniki se bojijo, da bi mutacije virusa lahko povzročile na milijone smrtnih žrtev.

"Raziskave več institucij o tem, ali lahko spremembe virusa H5N1 povzročijo, da se ta hitreje prenaša s človeka na človeka, so sprožile pomisleke o možnih zlorabah teh izsledkov," so sporočili iz WHO. Kot so dodali, so takšne raziskave nujne za boljše razumevanje te bolezni, zato je z njimi treba nadaljevati, a pod določenimi pogoji. "Takšne raziskave se dela le po tem, ko so določeni vsi negativni in pozitivni učinki za javno zdravje ter so vzpostavljeni vsi potrebni zaščitni ukrepi za zmanjšanje negativnih posledic."

Okužba s ptičjo gripo se konča s smrtjo v 60 odstotkih primerov. Doslej je za to boleznijo umrlo okoli 350 ljudi, večinoma zaradi neposrednega stika z okuženo živaljo.

Največ smrtnih žrtev so zabeležili v Indoneziji. Največjo nevarnost pa ptičja gripa predstavlja na Kitajskem, kjer je poleg ogromnega števila ljudi tudi največje število piščancev na svetu.

Na jugu Kitajske je prav danes umrl voznik avtobusa, ki je bil okužen z virusom H5N1. Kot so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočile kitajske oblasti, gre za prvo smrtno žrtev ptičje gripe v državi v zadnjih 18 mesecih. Moški je umrl v kraju blizu meje s Hongkongom, kjer so pobili več tisoč glav perutnine, potem ko so sredi decembra našli tri piščance, okužene z virusom H5N1.