V okviru davka na sladke pijače bo za vsako pločevinko takšne pijače država dobila en cent, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupno naj bi na tak način državna blagajna letno pridobila 120 milijonov evrov prihodkov.

Davek so močno kritizirala podjetja, ki proizvajajo te pijače, med njimi tudi Coca-Cola. Ameriški velikan je septembra napovedal umik načrtovane 17 milijonov evrov vredne investicije v tovarno na jugu Francije v "simboličnem protestu proti davku, ki kaznuje družbo in stigmatizira njene proizvode".

Sicer pa bo francoski proračun bolj intenzivno polnil tudi davek na dodano vrednost. Znižana stopnja davka, ki velja za nekatere dobrine in storitve, se bo namreč s 5,5 odstotka dvignila na sedem odstotkov. Nižja stopnja davka je bila uvedena leta 2009 v okviru ukrepov za spodbudo gospodarstva, in sicer za nekatere panoge, kot so gostinstvo in turizem.

Francoska vlada se bori za ohranitev najvišje bonitetne ocene s serijo varčevalnih ukrepov. Do leta 2016 bi država morala prihraniti 100 milijard evrov, da bi lahko uravnotežila proračun, še poroča AFP.