Bolniki na omenjenem oddelku bodo po njenih osebah oskrbljeni, novih bolnikov pa na ta oddelek ne bodo sprejemali, je poudarila Mrvičeva.

"Zadeva je zelo kužna, v dveh dneh je zbolela skoraj tretjina oddelka," je povedala in dodala, da drugega načina zajezitve virusov, kot da prepovejo obiske na oddelku in ne sprejemajo novih pacientov, ni.

Simptomi noro virusov so driska in bruhanje. "Če oseba bruha, potem lebdijo delci v zraku in se po zraku širijo naprej in ko druga oseba to vdihne, potem zboli," je pojasnila Mrvičeva. Dodala je še, da se virusi zaradi bruhanja hitro širijo naprej.

"Običajno se te zadeve zajezijo v roku enega tedna," je dejala in dodala, da imajo tokrat opravka z rizično populacijo. Sicer pa so noro virusi najpogostejši povzročitelji črevesnih obolenj pri odrasli populaciji.

Kot je povedala, so noro virusi zimski virusi, z njimi pa se vsako leto spopadajo ne samo v bolnišnicah, ampak tudi v domovih za starejše občane, je povedala Mrvičeva.

Oseba, ki se okuži z omenjenimi virusi in je sicer zdrava ter nima kroničnega obolenja, lahko ostane doma, meni Mrvičeva. Okuženi se mora po njenih besedah izolirati, zaužiti veliko vode in počivati. V primeru, da ima oseba kronično bolezen in se zdravstveno stanje okuženega po nekaj dneh ne izboljša, Mrvičeva priporoča obisk zdravnika.

Kot je še povedala Mrvičeva, se virusi na druge oddelke niso razširili, prve znake okužb so opazili v noči z nedelje na ponedeljek.