V zadnji raziskavi britanske zdravstvene organizacije Bupa Health Pulse so ugotovili, da kar 40 odstotkov Britancev, ki imajo indeks telesne mase višji od 25, kar pomeni da so klinično preobilni, meni, da so pravzaprav povsem zdravi.

Tam Fry, predstavnica foruma, ki se bori za bolj zdravo življenje National Obesity Forum, je dejala, da se morajo tako otroci, kot njihovi straši naučiti, kaj je zdravo in kaj ne. Ogromno je namreč literature, ki dokazuje, da posamezniki ne znajo prepoznati debelosti, velikokrat pa jim tudi zdravniki tega ne povedo. Dodaja, da je potrebno že otroke izobraziti o preobilnosti, da sami ne bodo taki in da tudi svojih otrok ne bodo peljali po tej poti.

Problem se pojavi, ko že osebni zdravniki pogosto svojim pacientom ne povedo oziroma predočijo dejstva, da so debeli. Kot razlaga Frayjeva, se pogosto izgovarjajo na dejstvo, da ''pacienti nikoli več ne pridejo nazaj, če jim rečejo, da so debeli in da tvegajo nastanek diabetesa tipa 2 ter nastanek srčnih bolezni.'' A kot še pove, nič ni tako uspešno pri izboljšanju zdravja osebe, kot je t.i.'' šok terapija''.

V Angliji debelost dosega kritično raven, za kar je krivo tudi dejstvo, da ljudje sami ne znajo ali nočejo prepoznati svoje debelosti ali debelosti svojih družinskih članov. Kar tretjina otrok, ki se v osnovno šolo vpišejo povsem z normalno težo, je ob koncu šole preobilnih.