O odstranjevanju nevarnih prsnih vsadkov smo poročali že včeraj. Današnja zgodba pa prihaja z Otoka. V Veliki Britaniji si je prsi s t. i. vsadki Poly Implant Prothese (PIP) povečalo več kot 40.000 pripadnic nežnejšega spola. Objavljeni si bili podatki, da omenjeni vsadki vsebujejo industrijski silikon in zato ne ustrezajo strogi zdravstveni zakonodaji, ki ureja to področje.

Oblasti v Franciji bodo o nevarnih PIP vsadkih obvestile vse ženske in jim priporočile njihovo odstranitev ali zamenjavo. Enako bodo najverjetneje storile tudi britanske oblasti, čeprav po poročanju Telegrapha sodeč, med enimi in drugimi vsadki niso našli nobene očitne povezave.

Britanski strokovnjaki svarijo, da obstaja velika nevarnost, da bi vsadki PIP začeli puščati. Z vsadki naj ne bi bilo sicer narobe nič drugega, a je zaradi visoke statistične verjetnosti, da pričnejo puščati, priporočljivo, da se jih ženske, ki jih imajo, čim prej znebijo.

Ali obstaja povezava med rakom in PIP vsadki?

Pred časom je zaradi raka na dojki umrla ženska, ki je imela vsadke PIP. A raziskave niso pokazale, da bi vsadki PIP na kakršnekoli način povečevali tveganje za raka na dojkah. Prav tako pri ženskah z vsadki smrtnost zaradi raka ni nič večja kot pri ženskah, ki vsadkov nimajo, še poroča Telegraph.

V Franciji pa zdravniki svarijo pred povezanostjo obojega. Pretekli teden je bilo namreč ugotovljeno, da je imelo kar pet od osmih žensk, ki so zbolele za rakom, sporne vsadke. Zaradi tega je francoska vlada ustanovila poseben odbor za preiskavo vsadkov. Izsledke raziskave bodo objavili predvidoma 23. decembra.

Izdelavo PIP vsadkov so sicer prepovedali že lansko leto, ko se je izkazalo, da za polnjenje blazinic vsadkov uporabljajo nedovoljeno tekočino.