Znanstveniki sedaj verjamejo, da je to posledica evolucijske lastnosti, ki moške ukani v prepričanje, da so bolj privlačni, kot v resnici so, da ne bi izpustili priložnosti za parjenje. Zaradi večje samozavesti svojo srečo poskušajo pri večjem številu žensk, saj jih zaradi tega redkeje dojemajo kot nedosegljive.

Raziskava bi lahko pojasnila večno vprašanje, zakaj je toliko moških prepričanih, da se ženske zanimajo za njih, čeprav resnica ni takšna. Dvorjenje večjemu številu žensk, ki so pogosto tudi bolj privlačne, poveča nevarnost za neprijetno košarico, a tudi zmanjša verjetnost, da bi zamudili priložnost.

Povečani samozavesti glede videza pa niso izpostavljeni najbolj privlačni moški. Psihologi, ki so opravili raziskavo, menijo, da do tega pride, ker povečane samozavesti ne potrebujejo.

V sklopu raziskave so ugotovili, da so bili prostovoljci, ki so sebe ocenili za zelo privlačne, običajno slabše ocenjeni s strani prostovoljk, medtem ko so prostovoljci, ki so od žensk dobili visoke ocene, svoj videz pogosto ocenili slabše, kot bi lahko.

Raziskava je prav tako pokazala, da ženske podcenjujejo zanimanje moških. Psihologi verjamejo, da do tega pride, da bi odbijale neželene spolne partnerje, se izognile obtožb promiskuitete in da bi dvignile zaščitni zid udobnosti, od koder lahko izberejo moške, ki so zares zainteresirani za njih.