Dojenčki berejo misli

Nedavna raziskava znanstvenikov z univerze v Missouriju je pokazala, da dojenčki že pri 10 mesecih sledijo miselnim procesom ljudi, ki jih obkrožajo. "Ko dojenčki nekaj vidijo prvič, so presenečeni. Nato to stvar opazujejo dalj časa," je pojasnila profesorica razvojne psihologije Yuan Luo.

Ljubki so? To ne pomeni, da bodo tudi taki, ko odrastejo

Čeprav so bili nekateri kot dojenčki res ljubki, to ne pomeni, da bodo tako srčkani, ko bodo odrasli. Raziskava, objavljena v reviji Infant Behaviour & Development, je pokazala, da ljubek obraz v otroštvu ne pomeni lepega zunanjega videza kasneje. V raziskavi je sodelovalo 253 oseb, ki so ocenjevali fotografije odraslih oseb in fotografije teh, ko so bili dojenčki. Raziskovalcem ni uspelo odkriti nobene povezave med ljubkim videzom dojenčkov in odraslih oseb.

Dojenčki znajo deliti

Pogosto velja, da so dojenčki in otroci zelo sebični, a raziskave so pokazale, da nimajo težav z deljenjem. Pri 15 mesecih namreč vsi občutijo druge in nujnost, da stvari delijo. Zadnja raziskava, ki je to potrdila, je bila izvedena v Washingtonu. V okviru raziskave so dojenčkom pokazali posnetek, na katerem dva osebi dobita hrano, a ena manj kot druga. Dojenčki so, ko so to opazili, več pozornosti posvetili osebi, ki je dobila manj hrane.

Dojenčki imajo rasistična nagnjenja

Raziskava britanskih znanstvenikov je pokazala, da dojenčki, stari tri mesece, kažejo znake naklonjenosti predstavnikom iste rase. Vendar pa bi bilo hitre zaključke napačno sklepati, saj so nadaljnje raziskave pokazale, da dojenčki, ki so obkroženi s pripadniki različnih ras, naklonjenost kažejo vsem v enaki meri – ne glede na barvo kože.

Ritem je v krvi

Ali veste, da dojenčki, stari pet mesecev, znajo ločiti ritem vesele pesmi? Znanstveniki z univerze Brigham Young so ugotovili, da vesele pesmi lahko dojenčkom izboljšajo razpoloženje. Dojenčki namreč začutijo ritem in se lahko skladno z njim tudi gibajo. Le redko pa imajo ob tem nasmeh na obrazu.

Dojenčki čutijo ali ste dobri ali zli

Sodeč po rezultatih raziskave univerze Yale imajo dojenčki občutek za moralnost že pri šestih mesecih. Med raziskavo so bili dojenčki izpostavljeni dobrim in slabim lutkam. Čez nekaj časa so naklonjenost izkazovali samo dobrim lutkam.

Dojenčki razumejo tuje jezike

Dr. Janet Werker z univerze v Columbiji je ugotovila, da, če novorojenčkova mati govori dva jezika, ta zna ločiti med njima. Njena raziskava je pokazala, da si dojenčki, stari od štiri do šest mesecev, razliko med jeziki predstavljajo zelo grafično, brez zvoka. Zaenkrat še ni znano, kako to počnejo, a Werkerjeva je prepričana, da jezike znajo ločiti.