V Sloveniji kljub opozorilom vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več deset ljudi. Z njim se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče namreč ne more biti popolnoma varen pred ogljikovim monoksidom, saj ga s čutili ne moremo zaznati, zato ga tudi imenujemo tihi morilec. Pogosti so primeri zastrupitev celih družin.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga. V bivalnih prostorih lahko njegova raven naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Lahko naraste tudi pri nepravilno zgrajenem ali pokvarjenem dimniku ali ventilacijskem sistemu.

Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in s težavami v službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi.

V Sloveniji je veliko zastrupitev z ogljikovim monoksidom v hišah, pa tudi v stanovanjskih blokih, predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki, kjer po določenem času gorenja plina začne zmanjkovati kisika in nastaja ogljikov monoksid.

Ogljikovega monoksida ne moremo zaznati s čutili in ukrepamo šele ob težavah, ki jasno kažejo, da je nekaj narobe. Alarmne naprave za ogljikov monoksid nas opozorijo na povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku, zato bi bilo tudi pri nas verjetno smiselno uvesti obvezno vgradnjo teh alarmov v vsa stanovanja z gorilnimi napravami (kot v ZDA).