"Aparat bo pomenil velik napredek v diagnostiki, za katero magnet potrebujemo. Ne gre samo za skrajšanje čakalnih dob, ki so sicer zdaj v normalnih okvirih, pa vendarle daljše, kot bi si želeli, temveč tudi predvsem v kakovosti. To bo namreč prvi aparat, ki bo namenjen in prirejen posebej za otroke," je poudaril strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Kenda.

Z aparatom bodo lahko v prostih kapacitetah pregledovali tudi odrasle bolnike, a bo namenjen primarno otrokom in potrebam pediatrične klinike, je še pristavil.

Po besedah poslovne direktorice Pediatrične klinike Ljubljana in predsednice Ustanove za novo pediatrično v Ljubljani Biserke Marolt Meden je na računu klinike vezanih nekaj več kot 1,5 milijona evrov, za nakup najsodobnejšega aparata, ki bo omogočil kar 3500 preiskav na leto, pa manjka še kakšnih 300.000 evrov. To mislijo zbrati tudi z akcijo, katere pobudnik je skupina Krater oz. Krater Media, ki združuje mnoge tiskane in elektronske medije ter Radio Aktual.

Simon Prelesnik z Radia Aktual je dejal, da z enim darovanim evrom preko sms s ključno besedo "otrok" na številko 1919 lahko dosežemo, da bo odkrivanje in zdravljenje bolezni "malih borcev" hitrejše, njihovo otroštvo pa srečnejše.

Nakup je zdaj v zaključni fazi. V torek so po besedah Medenove dobili najugodnejšo ponudbo, ampak so se odločili, da bodo opravili še en krog pogajanj in še malo pritisnili na proizvajalca, da bo za ta denar ponudil še kaj več. Medenova je ob tem izrazila upanje, da bodo to opravili v petek in da bosta prihodnji teden znana tako prodajalec kot cena.

V imenu kliničnega centra se je ustanovi za novo pediatrično kliniko zahvalil generalni direktor Univerzitetno kliničnega centra Ljubljana Simon Vrhunec. "Tovrstne akcije dokazujejo samo to, da v zdravstvu nimamo dovolj sredstev, da bi sami servisirali vso našo dejavnost. Zato si tudi mi želimo, da bi ta akcija uspela. Samo na ta način bomo uspeli zagotoviti večjo dostopnost, bolj kakovostne storitve za naše malčke in tudi večje zadovoljstvo naših sodelavcev," je poudaril Vrhunec.

Barbara Miklič Türk, ambasadorka prostovoljstva in soproga predsednika republike, ki je sicer pokrovitelj celotne akcije, je pohvalila ustanovo za novo pediatrično, ki "leta in leta zbira denar, da bo klinika zares v celoti zaživela".