Osmi linearni obsevalnik je predsednik vlade Borut Pahor obljubil decembra 2009, ko so bolniki na obsevanje na OI čakali nedopustna dva meseca. Stanje je bilo kljub trudu zaposlenih na oddelku za radioterapijo na OI tako kritično, da je zdravstvena blagajna v začetku leta 2010 bolnici z rakom, ki se je na obsevanje odpravila v avstrijski Celovec, povrnila stroške zdravljenja skupaj s s potnimi stroški. To je bil prvi primer, ko so stroške zdravljenja v tujini plačali zaradi predolgih čakalnih dob.

Kot je včeraj povedal Borut Pahor, je vlada v sodelovanju z ministrstvom za zdravje zagotovila, da so za nakup obsevalne naprave iz proračuna za nakup linearnega pospeševalnika lahko plačali nekaj več kot 3 milijone evrov. "Danes je pomemben dan. Vem, da bodo nekateri ta dogodek umestili v predvolilno kampanjo, ampak če bi na tak način dobili še kakšno pridobitev v zdravstvu, sem za to, da bi bile volitve pogosteje," je dogodek komentiral minister za zdravje Dorijan Marušič, ki sicer ni član nobene stranke in ne kandidira na predčasnih volitvah.

Z novo obsevalno napravo so nadomestili staro, dotrajano. Emir Kudozović, radiološki inženir, je pojasnil, da je nova naprava bolj prijazna do bolnikov, saj bo obsevanje trajalo namesto deset ali več minut le dve ali tri minute: "S tem pa obstaja veliko manj možnosti, da se človek med obsevanjem premakne in je zato obsevanje bolj natančno. Ker so predpriprave na obsevanje malo bolj zahtevne, bomo na tem aparatu obsevali 40 bolnikov na dan."

Kljub osmim obsevalnim napravam bodo na OI še naprej delali v dveh izmenah, od 7. do 20. ure, saj se število bolnikov, ki potrebujejo obsevanje, vsako leto poveča za okoli tri odstotke. Poleg tega pa po besedah Oblakove še vedno zaostajamo za strokovnimi priporočili, po katerih naj bi obsevali dobro polovico bolnikov z rakom. Pri nas pa jih le okoli 40 odstotkov.