Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Marušič je na otvoritvi dejal, da se z nakupom aparata nadomešča obstoječo dotrajano obsevalno napravo. Ta po njegovih besedah ne zadošča več povečanemu povpraševanju po zdravljenju onkoloških bolnikov s teleterapijo v celoti, tako pa bo naprava omogočala izvajanje zdravljenj s sodobnimi obsevalnimi tehnikami in v dveh izmenah.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor pa je poudaril, da aparatura ni njegova donacija ali donacija vlade, ampak je to darilo davkoplačevalcev, ki jim je ta instrument tudi namenjen, ob potrebni skrbi zdravstvenega osebja. Ob tem je vsem, ki bodo potrebovali ta nov linearni pospeševalnik, zaželel, da ob njegovi pomoči in skrbnemu zdravstvenemu osebju ozdravijo, s čemer bo tudi dosežen glavni cilj.

S poskusnim obsevanjem s tem aparatom - to je osmi linearni pospeševalnik na inštitutu - so začeli oktobra, ko pa bo obsevanje z aparatom steklo v popolnosti, kar pričakujejo v začetku 2012, pa bodo predvidoma obsevali 40 bolnikov dnevno.

Kot je pojasnil radiološki inženir na inštitutu Emir Kuduzović, ta naprava omogoča bistveno krajše obsevanje kot pri klasičnih tehnikah obsevanja. Traja namreč dve do tri minute, medtem ko pri klasičnih tehnikah traja deset minut ali dlje, ob tem pa je obsevanje bistveno bolj natančno.

Kuduzović tudi pričakuje, da na onkološkem inštitutu v prihodnje ne bodo imeli težav pri zamenjavi starih, dotrajanih aparatur, ne glede na to, kdo bo v naslednji vladi.