Slovenija je že vse od leta 1989 aktivno vključena v izvajanje Evropskega procesa okolje in zdravje. S podpisom mednarodnih deklaracij, ki izhajajo iz tega procesa, nazadnje Parmske deklaracije iz leta 2010, se je obvezala k upoštevanju dogovora, da mora biti varovanje zdravja otrok pred škodljivimi dejavniki okolja sestavni del javnozdravstvene in okoljske politike vsake države.

Vlada je na tej podlagi imenovala medresorsko delovno skupino za izvajanje zavez, katere prednostni nalogi sta med drugim priprava akcijskih programov za okoljsko zdravje otrok in za kemijsko varnost otrok. Ob pripravi obeh dokumentov je skupina ugotovila, da gre za sorodna dokumenta, ki ju je smiselno združiti, zato je nastala Strategija Republike Slovenije za zdravje otrok in mladostnikov v povezavi z okoljem 2012-2020. Na podlagi sprejete strategije bodo resorna ministrstva pripravila akcijski načrt za njeno izvajanje.

Vlada je danes sprejela predlog za plačilo prispevka Slovenije za uresničevanje Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije za nadzor nad tobakom za obdobje 2012 - 2013, vključno z zaostalim dolgom za leto 2011.

Zadolžila je ministrstvo za zdravje, da izvrši nakazilo prostovoljnega prispevka v višini okrog 8900 evrov in zaostali dolg za leto 2011 v višini več kot 4300 evrov SZO za nadzor nad tobakom za obdobje 2012 - 2013.

Ministrstvo za zdravje je namreč prejelo noto ministrstva za zunanje zadeve skupaj s kopijo note sekretariata Okvirne konvencije za nadzor nad tobakom (FCTC), ki deluje v okviru SZO. Nota se nanaša na plačilo prispevka Slovenije v proračun sekretariata FCTC za obdobje naslednjih dveh let in plačilo zaostalega dolga.