Fouchier je medijem sporočil, da je njegov virus, ki ga je razvil v centru Erasmus v Rotterdamu, "eden izmed najbolj nevarnih virusov", vendar dodaja, da bi rezultate raziskave vseeno morali objaviti, da bi se voditelji pripravili na najhujšo obliko bioterorizma.

Njegovo delo je že razdelilo znanstveno srenjo: medtem ko se nekateri strinjajo z njegovo argumentacijo, se drugi bojijo, da bo objava njegovega dela za napačne ljudi pomenila recept, tretji pa, da so tovrstne raziskave nepotrebne.

Virus so testirali na afriških dihurjih, ki imajo podoben dihalni sistem kot ljudje, zato jih pogosto uporabljajo v preiskavah virusa gripe. Znanstveniki so odkrili, da bi bilo dovolj samo pet mutacij, da bi se virus H5N1 začel veliko hitreje širiti. Do sedaj je virus zahteval 500 smrtnih žrtev, z novim pa bi lahko ubili pol milijona človeštva.

Fouchier je rezultate svojega dela zaenkrat predstavil na konferenci na Malti. Predsednik ameriške odbora za biovarnost in strokovnjak za antraks Paul Keim je dejal, da se ne spomni nobenega patogenega organizma, ki bi bil bolj smrtonosen od tega. "Če ga primerjamo z antraksom, slednji sploh ni grozen," je dodal Keim.