Z večjim številom družinski članov je prisotno tudi več stresa. S tem se najbrž strinja vsaka družina, ki ima šest ali več članov. Najnovejša raziskava pa trdi, da je za žensko in njeno zdravje dobro, če rodi štiri ali več otrok.

Telegraph poroča, da so raziskavo izvedli v Kaliforniji na več kot 1300 ženskah. Ugotovili so, da imajo tiste, ki so rodile štiri ali več otrok, kar eno tretjino manj možnosti, da bodo umrle zaradi bolezni srca in ožilja in kar polovico manj možnosti, da jih bo zadela kap.

Raziskovalci so prepričani, da imajo hormoni, ki se v telesu ženske sproščajo med nosečnostjo, dolgoročne pozitivne posledica na žensko telo. Drug razlog, ki naj bi vplival na rezultate raziskave, pa je izključno sociološki. Večja, kot je družina, več naj bi bilo prisotnega razumevanja in medsebojne podpore. To pa naj bi ustvarjalo okolje, v katerem je manj stresa in so zato možnosti za razvoj bolezni, ki so mnogokrat pogojene s stresom, manjše, je za Telegraph pojasnila vodja raziskave Marni Jacoons.

Foto: Luka Cjuha

Ni povsem jasno zakaj imajo ženske z več otroci manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja

Profesor Donald Peebles, tiskovni predstavnik fakultete za ginekologijo, je dejal, da ni povsem jasno, zakaj ima rojstvo štirih ali več otrok pozitivne posledice na zdravje mater. Prav tako naj ne bi bilo povsem jasno, zakaj imajo ženske, ki nikoli niso rodile, več možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja.

Višja medicinska sestra Amy Thompson je poudarila, da je splošno sprejeto dejstvo, da bolezni srca in ožilja letno ubijejo približno enako število moških in žensk, a da jih prizadenejo na zelo drugačne načine. Zakaj je to tako, pa zaenkrat še ni jasno.

"Ena teorija govori o tem, da ženske hormoni ščitijo do menopavze. Ta tudi predlaga, da lahko število otrok, ki jih je ženska rodila, vpliva na razvoj bolezni srca in ožilja. Potrebne pa so nadaljnje raziskave za potrditev te teorije,“ je še dodala.