V svetu danes tako živi rekordnih 34 milijonov oseb, okuženih z virusom hiv, kar kaže na visoko učinkovitost obstoječih programov zdravljenja in preprečevanja novih okužb, poudarja agencija ZN za aids (Unaids).

"Smo na pragu pomembnega preboja v boju proti aidsu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal izvršni direktor Unaids Michel Sidibe. "Število novih okužb s hiv upada, vse več ljudi pa pričenja z zdravljenjem," je pojasnil.

Občuten napredek pri zdravljenju bolnikov, obolelih z aidsom, beležijo na primer države južne in jugovzhodne Azije. Posebej izstopa Indija, sicer država z največjim številom bolnikov z aidsom, kjer je število novih okužb s hiv v zadnjih letih padlo za 56 odstotkov, piše AFP.

V Aziji je aids sicer v primerjavi z drugimi deli sveta razmeroma redka bolezen, saj npr. v vzhodnoazijskih državah za njim trpi zgolj 0,1 odstotka prebivalstva, v južni in jugovzhodni Aziji pa le 0,3 odstotka, kar je dvakrat manj kot na primer v Severni Ameriki.

Največji delež obolelih z aidsom živi na območju Podsaharske Afrike, kjer pa so v zadnjih letih pri zabeležili občuten napredek pri zdravljenju bolnikov in preprečevanju novih okužb. Delež bolnikov, ki jih zdravijo s terapijo z antiretrovirusi, je namreč na tem območju v obdobju od leta 2009 do 2010 zrasel za 20 odstotkov, kažejo statistike ZN.

Prav tako zaradi vse boljše zdravstvene oskrbe in dostopnosti zdravstvenih storitev na tem območju pada delež smrti, ki jih povzročijo z aidsom povezane bolezni. Leta je 2006 je zaradi njih na območju umrlo 2,2 milijona oseb, štiri leta kasneje pa le še 1,8 milijona, poudarja Unaids.

Drastično - s 2,6 milijona leta 1997 na 1,9 milijona leta 2010 - je v Podsaharski Afriki zaradi učinkovitih programov zdravljenja in preprečevanja okužb upadlo tudi število novih okužb s hiv. Okuženi namreč zaradi učinkovitega zdravljenja redkeje okužbo prenašajo na druge osebe. Po podatkih Unaids bi bilo število novih okužb s hiv brez tovrstnih programov v Podsaharski Afriki večje za od 30 do 50 odstotkov.

Uspešnost borbe proti hiv slikovito ponazarja Namibija. Dostop do zdravljenja ima v državi danes kar 90 odstotkov obolelih, prav tako pa vse več parov pri spolnem odnosu uporablja zaščito s kondomom, zaradi česar se je po ocenah Unaids število novih okužb leta 2010 v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšalo kar za 60 odstotkov.

Unaids ocenjuje, da se bo napredek v prihodnjih petih letih pokazal tudi v drugih državah regije, kjer se dostopnost do zdravljenja in zdravil prav tako hitro povečuje, piše AFP. V regiji ima trenutno poleg Namibije več kot 80 odstotkov bolnikov z aidsom dostop do zdravil še v Bocvani in Ruandi.

A cilj Unaids je formula "nič okužb, nič diskriminacije in nič smrti, povezanih z aidsom", poudarja agencija, ki razvite države poziva, naj ne glede na krčenje proračunov v času gospodarske krize ne zmanjšujejo sredstev za mednarodno borbo proti aidsu.