Britansko združenje zdravnikov je podalo predlog o zaostritvi zakona, ki trenutno prepoveduje kajenje v javnih prostorih, poroča BBC.

Izsledki raziskave, ki so jo izvedli v Veliki Britaniji, so namreč pokazali, da je odstotek toksičnih snovi v avtu ob kajenju kaj triindvajsetkrat višji od tistega v baru, v katerem stranke lahko kadijo. Zdravniki menijo, da je to zadosten dokaz, da se kajenje prepove tudi v avtomobilih.

Skupina članov parlamenta je njihov predlog sprejela, a dodala, da je potrebno razmisliti tudi o ukrepih, ki ne bi bilo zakonsko določeni. Menijo namreč, da je prava pot osveščanje ljudi o škodljivih posledicah, ki jih ima kajenje na človeško telo, poroča BBC. Prepoved kajenja v avtomobilih je sicer mogoča, a zelo težko izvedljiva.

Britanski zdravniki kljub temu vztrajajo pri svojem. Pred posledicami kajenja je potrebno zaščiti otroke in vse tiste, ki so nekadilci. Ravno oni so škodljivim posledicam kajenja najbolj izpostavljeni.

Foto: Luka Cjuha

V nekaterih držav je kajenje prepovedano, ko so prisotni otroci

Predlagane dopolnitve zakona v Veliki Britaniji še niso sprejeli. Drugače pa je v nekaterih državah po svetu. V nekaterih zveznih državah v Kanadi in v ZDA ter v Avstraliji in Južnoafriški republiki je kajenje prepovedano, ko so prisotni otroci.

Britansko združenje zdravnikov je mnenja, da je to prvi korak k zaščiti nekadilcev, a da bi bilo veliko lažje, navaja BBC, "če bi bilo kajenje prepovedano v bližini vseh nekadilcev“.

Skupina Forest, ki zagovarja pravice nekadilcev, trdi, da ni nobene potrebe ali pravne podlage za sprejetje takšnih ukrepov.