KOPB je kronično obolenje dihal, za katero je značilen zmanjšan pretok zraka v pljuča in iz njih. Značilni bolezenski znaki so kašelj, izkašljevanje in težka sapa ob telesnem naporu, bolniki pa jih prepogosto zamenjujejo z znaki staranja in obiščejo zdravnika šele, ko se stanje že močno poslabša, opozarjajo strokovnjaki.

Stroka ocenjuje, da ostaja bolezen pri 75 odstotkih bolnikov neprepoznana. KOPB je pomemben vzrok smrti in delovne nezmožnosti ali invalidnosti po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je ta bolezen četrti najpomembnejši vzrok smrtnosti v svetovnem merilu. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji od 50.000 do 100.000 bolnikov s KOPB.

Pomembno je, da bolezen odkrijemo čim prej, saj jo je mogoče razmeroma učinkovito obvladovati, diagnozo pa potrdimo s preprosto metodo - spirometrijo oziroma testom pljučne funkcije. Po podatkih Bolnišnice Golnik je najpogostejši vzrok obolevanja za to boleznijo kajenje.

Pojavi se kar pri 20 odstotkih kadilcev. Med drugimi vzroki so še velika izpostavljenost prahu in kemikalijam (prah, dražljivci, dim), onesnažen zrak in dim, ki nastaja pri gorenju lesa. Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo tretjo sredo v novembru, je razglasila Svetovna zdravstvena organizacija.