Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal generalni direktor direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Branko Ravnik, bo tradicionalni slovenski zajtrk v petek potekal prvo šolsko uro, do takrat pa bodo šolam in vrtcem dostavili vsa živila. Kmetje, kmetijska podjetja, živilsko-predelovalna podjetja in čebelarji bodo donirali 19.165 kilogramov kruha, 2683 kilogramov masla, 53.663 litrov mleka, 3220 kilogramov medu in 32.040 kilogramov jabolk. V projekt je vključenih 828 osnovnih šol in 707 vrtcev oziroma 268.314 otrok, vzgojiteljev in učiteljev.

Ob tej priložnosti bodo prilagojene učne vsebine, dan pa bo namenjen spoznavanju zdrave prehrane. V šolah in vrtcih se bodo lahko odločili tudi za obisk kmetije ali mlekarne, v svoje vrste pa bodo lahko povabili tudi kakšnega strokovnjaka, je pojasnil generalni direktor direktorata za vrtce in osnovno šolstvo na ministrstvu za šolstvo in šport Boris Černilec. Vida Fajdiga Turk z Inštituta za varovanje zdravja je ob tem spomnila, da je uravnoteženo prehranjevanje v obdobju odraščanja zelo pomembno. Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC) 2010 je pokazala, da zajtrkuje vse več mladostnikov. Vseh sedem dni v tednu v Sloveniji sicer redno zajtrkuje le 39 odstotkov mladostnikov, medtem ko jih med tednom nikoli ne zajtrkuje kar tretjina.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in osveščati najmlajše in šolajočo mladino ter v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil ter o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva. Projekt, ki naj bi postal tradicionalen, je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, ki letos že peto leto zapored organizira tudi akcijo Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih. Kot je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, je akcija Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih presegla pričakovanja čebelarjev, odziv šol pa jih je spodbudil, da akcijo nadgradijo v tradicionalni slovenski zajtrk. S tem so želeli pokazati, da je pomembno uživanje lokalno pridelane hrane in da je sodelovanje v slovenskem prostoru možno. "Samo z roko v roki lahko naredimo korak naprej," je povedal Noč.

Otrokom se bodo v petek pridružili številni predstavniki iz sveta politike in športa, med njimi ministri za kmetijstvo, šolstvo in zdravje, ki opravljajo tekoče posle, Dejan Židan, Igor Lukšič in Dorjan Marušič, predsednik republike Danilo Türk, številni župani in tudi smučar Mitja Valenčič.