V strateškem načrtu izvajanja je skupina, ki jo sestavljajo predstavniki zdravstva in sociale, podjetij, civilne družbe in javnih organov, določila prednostne aktivnosti za spopadanje z izzivi staranja prek inovacij.

Kot so ta teden še sporočili v Bruslju, se načrt izvajanja osredotoča na tri osnovna področja: preprečevanje bolezni, zdravljenje in oskrbo ter samostojno življenje.

Skupina je tudi določila pet konkretnih ukrepov, ki se bodo lahko začeli izvajati prihodnje leto. Prvega, inovativne rešitve za zagotavljanje, da pacienti upoštevajo recepte za zdravila, bodo usklajeno izvajali v najmanj 30 regijah po Evropi. Druga akcija obsega inovativne rešitve za preprečevanje padcev in zgodnje diagnosticiranje bolezni pri starejših. Predvidene so tudi aktivnosti za preprečevanje upada funkcijskih zmožnosti in šibkosti. Četrti ukrep je spodbujanje in širjenje uspešnih inovativnih načinov oskrbe starejših kroničnih bolnikov, peti pa izboljšanje uporabe inovativnih rešitev za samostojno življenje starejših na podlagi informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Evropska komisija bo pri nadaljnjem izvajanju strateškega načrta tesno sodelovala z vladami držav članic in različnimi zainteresiranimi stranmi. Prihodnje leto bo na tem področju začela tudi vrsto javnih posvetovanj, s čimer namerava v izvajanje prednostnih nalog in aktivnosti iz načrta vključiti čim širši krog zainteresiranih strani.

"Zgolj z inovativnimi pristopi lahko izziv staranja prebivalstva spremenimo v priložnost za posameznike in podjetja," so v skupni izjavi zapisali evropski komisarji za digitalno agendo Neelie Kroes, zdravje John Dalli ter za raziskave, inovacije in znanost Maire Geoghegan-Quinn, ki nadzirajo uresničevanje programa.