Izsledki raziskave so pokazali, da vsakih 10 gramov polnozrnatih živil, ki jih zaužijemo, za 10 odstotkov zmanjšajo tveganje za razvoj raka na črevesju, poroča BBC. Ugotovljeno je bilo tudi, da uživanje velikih količin surovega sadja in zelenjave tveganja za razvoj raka na črevesju ne zmanjšuje, kot so to trdile pretekle raziskave.

Znano je, da uživanje vlaknin in polnozrnatih živil lahko naše telo ščiti pred boleznimi srca in ožilja, mnogi znanstveniki pa se z zgornjo ugotovitvijo, glede zmanjševanja tveganja za razvoj raka na črevesju, ne strinjajo. Prepričani so namreč, da imamo na tem področju še premalo znanja in tega ne moremo z gotovostjo trditi, poroča BBC.

Raziskava britanskih znanstvenikov, ki je bila objavljena v British Medical Journal, je bila izvedena na skoraj dveh milijonih posameznikov. Ugotovili so, da je pri proučevanih osebah, uživanje vlaknin in polnozrnatih živil pomagalo pri preprečevanju razvoja raka na črevesju.

Znanstveniki, ki so sodelovali pri omenjeni raziskavi, trdijo, da ima uživanje vlaknin pozitivne posledice tudi pri preprečevanju nekaterih drugih bolezni. Prepričani so, da lahko z uživanjem vlaknin in polnozrnatih živil zmanjšujemo možnost za razvoj bolezni srca in ožilja in diabetesa tipa dve, njihovo uživanje pa naj bi preprečevalo tudi debelost.