Gre za ocene raziskave, ki jo je pri naši sosedi izvedel portal MojPosao, ki je anketiral 500 delavcev.

Naučiti osla živeti brez hrane

''Hrvaška je še vedno v času velikih sprememb glede vrednosti in pogleda na delavsko kulturo. Ljudje menijo, da je treba njihov poslovni angažma prilagoditi osebnim zadevam. To je v popolnem nasprotju z zahtevami menedžerjev, ki z namenom biti konkurenčni na tržišču pred zaposlene postavljajo vse več dela in vedno višje zhteve. Gre za paradoksalno, pat situacijo. Plače so majhne, obveznosti vse večje,'' razlaga psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić. ''Obstajao poslovodje, ki poskušajo to, kar je poskušal tisti, ki je hotel osla naučiti, živeti brez hrane. Osel je seveda poginil in prav tako delavec ne more črpati energija in motivacije, če nazaj ne dobi primerne nagrade.''

Stres ima svoj davek. Tri četrtine vprašanih ima zato probleme s spanjem, polovica se jih umirja s sladkimi prigrizki, 40 odstotkov jih je začelo kaditi (več). Vsak tretji vsaj enkrat na leto ''zboli'', da si malce odpočije. Četrtina pa uteho (neuspešno) išče v čaši opojnega.

Ko poletijo stoli, lahko ''odletite'' tudi vi

Stresa zato sicer ni nič manj, in zato so verbalni izpadi vse pogostejši, vsaj enkrat tedensko pri 42 odstotkih zaposlenih. Nekaj več kot pol jih je v pisarni vsaj enkrat videlo leteti kak del pohištva ali pa računalnik, 40 odstotkov pa je videlo vsaj prerivanje, če ne celo pretepe v pisarni.

Izpadov bi bilo še več, če ne bi kar 48 odstotkov vprašanih samih sebe kontroliralo in se pravočasno ''ohladilo'' ali pa se sprostilo s kako psovko ali dvema. Hladna glava je bistvenega pomena, saj je večina od vseh, ki so doživeli izpad na delovnem mestu, torej kar 73 odstotkov, dosila posledice.

27 odstotkov je dobilo opomin pred odpustitvijo, pet jih je izgubilo delo, trije odstotki pa so morali materialno škodo plačati sami.

Geografsko gledano je stres najbolj prisoten v osredni in vzhodni Hrvaški, najbolj sproščeni pa so na delu prebivalci Dalmacije.